Zo onstond de Vijlbrief collectie

De kracht van samenwerking

In 2009 ontmoette fotograaf/programmamaker John Vijlbrief voor het eerst de kunstschilder van het Modern Realisme Poen de Wijs. In een Haagse galerie zag John het werk van deze Meester-schilder en wilde een film over hem én zijn kunst maken. Het was het begin van een intensieve samenwerking die tot aan de dood van Poen, in 2014, voortduurde.

Videoclips, documentaires, digitale boeken en Masterclasses zijn het resultaat van deze plezierige en creatieve samenwerking. Kort voor zijn dood verwierf John het exclusieve reproductierecht op álle kunstwerken van Poen én zijn reeds overleden vrouw Marion van Nieuwpoort (1950-2008).

Sinds 2014 houdt John Vijlbrief zich intensief bezig met het cultureel erfgoed van deze kunstenaars. Hij digitaliseerde in de afgelopen jaren het werk van Poen & Marion. Na een periode van het maken van test kunstdrukken op verschillende materialen was het zover: de kunstcollectie kon in de markt gezet worden. Ondersteund door allerlei digitale boeken over Poen & Marion, als aanvulling en verdieping over hun kunst en de gehanteerde schildertechnieken.

Bijzonder zijn de Masterclasses van Poen de Wijs: online les van een Meester-schilder. Dat was de uitdrukkelijke wens van Poen! Hij wilde zijn technieken en geheimen met anderen delen.

John Vijlbrief is fotograaf en maakt fotoreportages en Roadtrips boeken. ‘Past deze collectie wel op de website?’, vraagt af en toe iemand zich af. Eigenlijk zou John zijn werk op een afzonderlijke website moeten tonen. Echter, er zijn mensen die fotografie als kunst erg interessant vinden. Laten we eerlijk zijn, fotografie is ook een kunstvorm..

John Vijlbrief