Over John Vijlbrief

Fotografie is zijn passie
John Vijlbrief is geboren in 1954 in Den Haag. Hij is een Nederlandse fotograaf, producent en auteur. Al op jeugdige leeftijd kreeg John van zijn ouders een fotocamera en een paar jaar later ook een filmcamera. Zijn vader was grafisch vormgever, zijn moeder illustratrice. Fotografie werd John’s grote passie. Bijna 40 jaar leidde hij de succesvolle studio voor audiovisuele communicatie Vijlbrief Media. Samen met zijn team heeft hij voor grote en gerenommeerde bedrijven en organisaties gewerkt. Om er een paar te noemen: Royal Flora Holland; Nederlands Bureau voor Toerisme, Bruynzeel Keukens, NOS; ANWB; TROS TV; Gelredome; et cetera.

Beeldcommunicatie
Voor toonaangevende uitgevers mocht hij boeken schrijven over beeldcommunicatie. Zoals voor de SDU/Academic Service, Pearson Education, Elsevier/Focus, et cetera. Vijlbrief praat graag over de mogelijkheden van zijn boeiende en creatieve, steeds sneller veranderende vakgebied. Nu wordt AI steeds interessanter. Jarenlang gaf hij workshops en seminars, voornamelijk voor het bedrijfsleven. 

Marketingcommunicatie
John heeft geen opleiding in de fotografie of film/video genoten, maar deze vakgebieden zich geheel op eigen kracht volledig meester gemaakt. Zijn opleiding/studie was op  marketingcommunicatie gericht. 

Ontmoetingen met bekende kunstenaars
Het werken met beelden (en geluid) is voor Vijlbrief iedere dag weer een uitdaging. Vooral omdat het vakgebied zo divers is. Dankzij de mogelijkheden van de software werkt hij aan digitale (foto)boeken, websites en videoprogramma’s. Schrijven is iets wat hij, naast fotografie, graag doet. Dan is er die liefde voor de kunst. Als een rode draad door zijn leven lopen ontmoetingen met tal van bekende kunstenaars. Anton Heyboer, Carel Willink, Anton Pieck, Corstiaan de Vries… en Poen de Wijs waarmee John zo’n vijf jaar mocht samenwerken. Dát veranderde zijn leven. Hij verwierf de reproductierechten en het beheer over de bijna 1.300 kunstwerken van Poen de Wijs en Marion van Nieuwpoort.

Foto-archief en reisboeken
Door de jaren heen groeide zijn foto-archief. Vooral door de reizen door het schitterende Europa. Om meer met die foto’s te doen, ontstond de serie Roadtrips boeken. Trots is hij om de serie over de kunstschilder Vincent van Gogh.

John Vijlbrief is nog steeds een actief persoon. De kans dat u hem met een camera in zijn hand aantreft, is het grootst! Vooral omdat hij zich in de komende tijd weer meer op de portretfotografie wil richten. 

2023 Alle rechten Vijlbrief Collectie