Fotografie: de grote passie van multimedia producent John Vijlbrief

Al bijna mijn gehele leven houd ik mij bezig met mijn grote passie, fotografie. Voor mij is een leven zonder fotocamera onmogelijk. Niet vreemd dat ik ooit in 1976 een studio begon voor fotografie en, wat later, ook film. In die tijd lieten bedrijven vooral dia-presentaties vervaardigen. Niet met behulp van één dia-projector, maar met meerdere. Minimaal drie, maximaal... afhankelijk van het budget. Voor de Nederlandse Bank mocht ik mijn grootste presentatie ooit realiseren, met vijftien dia-projectoren op drie projectieschermen. Wat een feest was dat om te produceren!

Dia-presentaties
Vele jaren heb ik voor tal van grote, bekende bedrijven en organisaties dia-presentaties (met voice-over, geluidseffecten en muziek) gerealiseerd. Voor het realiseren van diapresentaties leerde ik vooral 'denken in beeldvolgorden'. Daarnaast produceerde ik films. Later deed video zijn intrede, cd-rom, interactieve dvd, websites.... Ik heb wat moeten bijleren om vooral 'bij' te blijven en opdrachten te kunnen verwerven.

Van analoog naar digitaal
Toch blijft fotografie iets waar ik nog iedere dag veel genoegen aan beleef. Uiteraard begon ik ooit analoog, dus fotograferen op lichtgevoelige film. Om deze, in de donkere kamer, te ontwikkelen en de foto's af te drukken. Ik fotografeerde veel op diafilm. De komst van digitale fotografie deed mijn hart sneller kloppen. Vooral omdat ik onbeperkt digitaal kon fotograferen en het gebruik van film (met slechts 24 of 36 opnames) passé was. Toch heb ik de wens om ook weer eens analoog te werken. 

Nabewerking van foto's
Dankzij digitaal 'schiet' je meer foto's die wel nabewerkt moeten worden, zoals in Adobe Photoshop en/of Lightroom. Eerlijk gezegd loop ik wat achter met dat nabewerken. Dankzij de reizen die ik maak, voor reisboeken en zo, ligt er nog veel fotomateriaal wat ik moet gereedmaken voor gebruik in presentaties/publicaties. Ook dat werk is leuk en biedt voldoening. Immers, je maakt een foto zo mooi mogelijk, zodat deze perfect past bij het doel waarvoor de foto gemaakt werd. 

Portfolio actualiseren
De afgelopen jaren lag de nadruk vooral op reisfotografie. Om mijn portfolio weer actueler te maken, zal ik mijn best moeten doen om opdrachten voor portretten en foto reportages te verwerven. Het succes van mijn productiestudio lag mede in het feit dat ik kan schrijven, zodat ik boeken uitgeef, interviews doe, et cetera. Veelzijdig zijn is áltijd mijn focus geweest. 

Midjourney AI
De afgelopen maanden heb ik leren werken met AI en in het bijzonder met Midjourney waarmee ik met behulp van tekst beelden kan creëren. Artificiële Intelligentie. Ik kom woorden te kort om te beschrijven hoe geweldig ik dit vind. Ieder uur van de dag worden de mogelijkheden nog fantastischer. Uiteraard kan ik ook goed overweg met ChatGPT. Het zijn tools waar je als media expert niet zonder kan. 

2023 Alle rechten Vijlbrief Collectie

 

 

 

Terug naar blog