Fotoreportages

John Vijlbrief was al vroeg in zijn carrière bezig met fotografie gecombineerd met interviews. Om zo complete reportages aan te leveren aan krant of tijdschrift. Jaren later verschenen zijn boekpublicaties over kunst, cultuur, audiovisuele communicatie en reisfotografie.

Anton Heyboer, graficus

Johns fotografische specialiteit is het in detail
fotograferen van objecten. Denk daarbij aan de versieringen van het exterieur
van beroemde kathedralen: reliëfs, standbeelden, wapens en emblemen,
waterspuwers en ornamenten. Deze foto’s zijn ook verkrijgbaar als hoogwaardige
master print voor wanddecoratie.

Victor IV, schilder van iconen op drijfhout

De van geboorte Amerikaanse Victor IV (echte naam Bulgar Finn) leefde met zijn Deense vrouw Elisabeth op zelfgebouwde vlotten in de Amsterdamse Amstel, nabij de Blauwe Brug. Daar schilderde hij iconen op aangespoeld drijfhout. De vroegere zwemkampioen zou later verdrinken bij het uitvoeren van een reparatie aan een van de vlotten…

Claudio Riso, poppenmaker uit Zuid-Italië

Op het verlanglijstje van John Vijlbrief stond een bezoek aan de werkplaats van de beroemde Claudio Riso, poppenmaker in Lecce, Zuid-Italië. Samen met Claudio maakte John een kleurrijke fotoreportage.

Uit de reportage:

Claudio Riso, ‘Arte Sacre’ poppenmaker
Het was even zoeken in het oude en fraaie historische centrum van het Zuid-Italiaanse Lecce. Ook wel het ‘Florence van de barokke architectuur’ genoemd. Ik zocht naar de winkel en werkplaats van Claudio Riso ‘Cartapesta’, gelegen aan de Via Vittorio Emanuele. Samen met zijn broers Sandro en Guiseppe maken zij poppen en tableaus van cartapesta, Italiaans voor papier-maché. Een eeuwenoude techniek. De winkel van de gebroeders Riso heeft internationale afnemers. 

Fascinatie voor papier mache
De in 1966 geboren Claudio is al sinds zijn tienerjaren gefascineerd in het werken met papier-maché, gemaakt van papier, water en lijm. Hij leerde deze oude techniek van de befaamde ‘Maestro’ op dit gebied, Antonio Malecore. Lecce blijkt al eeuwenlang verbonden te zijn met deze techniek om religieuze figuren voor kerken mee te vervaardigen. Doorgaans worden hiervoor onder meer marmer en brons gebruikt.

Wilt u de complete reportage of een van de andere reportages van John Vijlbrief in uw magazine opnemen? Neem dan even contact met ons op.