Belangrijke tips voor wanneer je kunst koopt.

 

Het kiezen van jouw kunst

Het kiezen van kunst is een zeer persoonlijke en subjectieve ervaring, omdat het afhangt van de individuele smaak, voorkeuren en emoties. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen bij het kiezen van kunst:

  1. Zelfreflectie: denk na over wat je aanspreekt in kunst. Welke stijlen, kleuren, thema's of onderwerpen trekken je aan? Probeer je bewust te worden van je eigen voorkeuren en interesses;
  2. Onderzoek: doe onderzoek naar verschillende kunststromingen, kunstenaars en kunstwerken. Bezoek kunstgaleries, musea, kunstbeurzen en/of kunsttentoonstellingen om verschillende stijlen en werken te bekijken. Lees boeken, tijdschriften of onlineartikelen over kunst om meer te weten te komen over verschillende kunstvormen en kunstenaars;

  3. Verkenning: neem de tijd om verschillende kunstwerken te bekijken en te ervaren. Gevoel en emotie spelen hierbij een belangrijke rol. Bezoek kunstenaarsateliers. Maak gebruik van online platforms en kunstwebsites om een breed scala aan kunstwerken te ontdekken. Dit helpt je om een gevoel te krijgen van wat er beschikbaar is en wat je aanspreekt.
  4. Emotionele reactie: let op je emotionele reactie op kunstwerken. Welke kunstwerken roepen sterke gevoelens op? Kunst kan verschillende emoties oproepen, zoals vreugde, verwondering, nostalgie, verdriet of zelfs provocatie. Een kunstwerk dat een emotionele reactie bij je teweegbrengt, kan een goede keuze zijn.
  5. Authenticiteit en kwaliteit: let op de authenticiteit en kwaliteit van het kunstwerk. Als je geïnteresseerd bent in het kopen van kunst/kunstdrukken, zorg er dan voor dat het kunstwerk authentiek is en afkomstig van een gerenommeerde bron. Onderzoek de kunstenaar en zijn of haar reputatie. Als je twijfelt, kun je altijd een expert raadplegen.
  6. Budget en beschikbaarheid: stel een budget vast voor het kopen van kunst en houd er rekening mee bij je keuze. Niet alle kunstwerken zijn betaalbaar, maar er zijn verschillende prijsklassen en mogelijkheden beschikbaar. Overweeg ook of het kunstwerk dat je kiest beschikbaar is of dat het een uniek stuk is.
  7. Kunstdruk: een hoogwaardige reproductie is doorgaans zeer betaalbaar en bied je de mogelijkheid het gewenste werkstuk in huis te halen. Een kunstdruk zal de komende jaren niet in waarde stijgen, zoals wel het geval kan zijn wanneer je origineel werk aankoopt. Maar ook dat is geen zekerheid. 

  8. Persoonlijke verbinding: uiteindelijk is het belangrijkste criterium bij het kiezen van kunst de persoonlijke verbinding die je ermee voelt. Het kunstwerk moet iets in je raken, je inspireren of je een speciaal gevoel geven. Vertrouw op je eigen intuïtie en koop kunst die je echt waardeert en waarvan je geniet.

Onthoud dat er geen goede of foute keuzes zijn bij het kiezen van kunst. Het gaat erom wat jou persoonlijk aanspreekt en wat jouw unieke artistieke ervaring verrijkt.

John Vijlbrief

Terug naar blog